Ako sme “novinárčili”

 

 

V dňoch 20. a 21. apríla 2018 sme sa s naším GrössLinkom zúčastnili celoslovenskej súťaže stredo a vysokoškolských časopisov s názvom Štúrovo pero. Organizátorom je Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene, kde sa celé podujatie aj konalo.

Počas dvoch dní sme mali možnosť vypočuť si prednášky o žurnalistike, priame hodnotenie nášho, ale i iných časopisov a navštívilo nás viacero významných hostí. Spomedzi všetkých spomeniem napríklad prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý sa mohol zastaviť iba na chvíľku, ale i tak nám zodpovedal všetky naše otázky (či už s radosťou alebo náznakom znepokojenia). Ďalším hosťom bol bývalý minister kultúry a poslanes NRSR Marek Maďarič, s ktorým sme neskôr mali možnosť pozhovárať sa i samostatne (dôkazom je i naša úsmevná fotografia). Vzhľadom na spoločenskú a politickú situáciu, ktorá na Slovensku nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola návšteva prezidenta veľmi dôležitá, zároveň však nesmeli chýbať ani investigatívni novinári. Prišli v zastúpení Moniky Tódovej z Denníka N a Lukáša Milana, exredaktora týždenníka Plus 7 dní. Pri otvorení sa nám prihovoril aj župan Banskobystrického samosprávneho kraja, Ján Lunter a diskusie moderoval Patrik Herman z televízie Markíza.

Na záver azda toľko, že GrössLink si odniesol Cenu Televízie Markíza 3. stupňa, Cenu kníhkupectva Martinus a napokon sme sa dostali medzi desať vyžrebovaných časopisov, ktorých redaktorovi je ponúknutá návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Z prednášok a besied sme si odniesli veľa skúseností a nápadov, rozhodne sa budeme snažiť zlepšiť sa. Je úžasné, že takýto priestor pre školské časopisy existuje a že má podporu aj inde, ako len medzi novinármi. A o to dôležitejšie to je práve teraz.

Keďže sme sa zúčastnili v zložení šéfredaktor a jeho zástupkyňa (tj. žiaden fotograf), fotky nie sú práve profesionálne a niektoré dokonca ani vydarené, ale je to výber najlepšieho zaznamenaného. Prostredníctvom toho, čo nafotil Július Krčmárik Vám hádam aspoň trošku piblížime tamojšiu atmosféru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.