Exkurzia Terezín – Lidice

 

 

V dňoch 9. – 10.6.2017 (piatok a sobota) sa 15 našich študentov spolu s p. prof. Miškovčíkom zúčastnilo na exkurzii do Terezína a Lidíc. Exkurziu organizoval Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, s ktorým škola už v minulosti spolupracovala. Keďže mali ešte zopár voľných miest v autobuse, ponúkli nám účasť.

V piatok ráno sme teda vyrazili a po necelých šiestich hodinách cesty sme sa dostali do Terezína. Začali sme prehliadkou pevnosti Terezín, ktorá počas 2. svetovej vojny slúžila ako pracovný tábor pre Židov. Po prehliadke sme sa presunuli do blízkeho krematória, pri ktorom sa zároveň nachádza židovský cintorín s individuálnymi aj hromadnými hrobmi. Potom sme pokračovali v samotnom meste Terezín, ktoré slúžilo ako židovské ghetto. Navštívili sme židovskú modlitebňu i utajený byt zriadený nad ňou. V Terezíne naša piatková cesta aj skončila, ubytovaní sme tu boli v bývalých kasárňach. Niektorí využili aj ponuku prezrieť si pôvodné zariadenie kasární a výstavu, ktorá sa zaoberala umením v pracovnom tábore – od hudby, cez maľbu, až po literatúru a divadlo. Večer sme sa prešli po meste, ktoré sme právom nazvali mestom duchov. Mráz po chrbte nám z neho behal možno ešte viac ako z Terezínskej pevnosti…

V sobotu po raňajkách sme opäť nastúpili do autobusu, ktorým sme sa dostali do Lidíc. Pôvodné Lidice boli 10.6.1942 vypálené nacistami a ich obyvatelia boli vyhladení. Mužov starších ako 15 rokov zabili na mieste, ženy mali byť presunuté do koncentračných táborov (v skutočnosti boli zabité ešte počas presunu) a deti ponemčené, avšak väčšina bola tiež zavraždená. Tragédiu si v Lidiciach každoročne pripomínajú prvú sobotu po výročí, čo tento rok vyšlo presne – konkrétne to bolo 75. výročie. Tu sme mali voľný program – zúčastniť sme sa mohli pietnej spomienky, navštíviť múzeum či galériu alebo si prezrieť okolie a miesto pôvodnej polohy Lidíc. O pol jednej sme opäť vyrazili na cestu a do Bratislavy sme prišli až vo večerných hodinách.

Nakoniec azda treba dodať iba toľko, že si veľmi ceníme možnosť zúčastniť sa tejto exkurzie a určite odporúčame navštíviť tieto miesta všetkým, v ktorých náš výlet vzbudil záujem. Odnášame si odtiaľ silné zážitky a nové vedomosti.

Exkurziu objektívom pána profesora Miškovčíka a Samuela Rybára si môžete priblížiť na nasledujúcich fotografiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.