November s omeškaním

Drahí čitatelia!

Heslo „lepšie neskoro ako nikdy“ sa pre náš časopis stáva akýmsi životným mottom a hoci ma to veľmi mrzí, od septembra sa nám nepodarilo vydať jediné číslo. Ako to tak býva, neznamená to, že neboli napísané články. Tých bolo práveže pomerne dosť a to veľmi zaujímavých, preto ich s oneskorením zverejňujeme v online forme. Z rôznych dôvodov sme sa na dlhý čas odmlčali, ale pevne verím, že tomu je nateraz koniec. Napriek karanténe by sme chceli časopis prebudiť k životu, alebo ho aspoň takpovediac „vyhrabať z cintorína“. Vyzerá to síce, že ste za ním priveľmi neplakali, ale v týchto dňoch dištancie a uzavretia sa pokúsime priniesť vám rozptýlenie a zaujímavý obsah. Už sa na tom pracuje v našom vlastnom Teame 😉.

Na november sme mali naplánované veľké číslo venované občianskemu aktivizmu. Oslávili sme tridsiate výročie Nežnej revolúcie a myslím si, že to bola výborná príležitosť pre dve dôležité zamyslenia. V prvom rade sme si mohli pripomenúť významnú udalosť našich dejín a osobnosti, ktoré za ňou stáli. Nejde totiž iba o vzdialenú spomienku, stránku učebnice dejepisu, ale o udalosť, ktorá formovala spoločnosť, v ktorej dnes vyrastá aj naša generácia. Preto by sme o nej mali vedieť a vážiť si ju. Druhým dôležitým zamyslením je podobnosť medzi našimi rodičmi alebo starými rodičmi, ktorí na SNPčku štrngali kľúčmi a nami, ktorí sme na rovnakom mieste pred dvoma rokmi svietili mobilmi. Myslím si, že skúsenosť s občianskym aktivizmom je v živote mladého človeka dôležitá. Ukazuje nám, že aj „malí ľudia“ sa dokážu postaviť za správnu vec, a že následne prichádza zmena.

V novembri sme mali možnosť uvedomiť si to, ale ani dnes nie je neskoro. Preto vás pozývam prečítať si článok venovaný Nežnej revolúcii. Na stránke nám zároveň pribudla rubrika šport a v nej aj prvý online článok o futbalistke, ale aj aktivistke za práva žien a menšín Megan Rapinoe. Aké skúsenosti majú Gamčáci a Gamčáčky s rôznymi formami protestov ukazujú výsledky našej ankety o študentskom aktivizme a taktiež som zhrnula zopár svojich postrehov v komentári na margo študentských klimatických protestov. Mimo témy aktivizmu si môžete prečítať (už síce starší, ale stále zaujímavý) rozhovor s naším absolventom, politikom a bývalým poslancom NRSR, Miroslavom Beblavým. V dňoch karantény vás rovnako môže potešiť zopár umelecky ladených textov od našich študentov, ktoré nájdete v rubrike Šmak. Prajem príjemné čítanie, veľa zdravia a príjemné strávenie sviatkov!

Zuna Hochelová

ilustr. Helena Baranová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.