Budú tento rok snehové prázdniny?

Len pred pár týždňami sa internetom rozšírila správa, že nás čaká „najchladnejšia zima za posledných 100 rokov“. Koľko je na tom pravdy?

Internetové stránky rozširujú správu, že nás klimatológovia upozorňujú na nadchádzajúce snehové prázdniny. Naposledy sa tak stalo pred tridsiatimi rokmi v roku 1987, keď budovy zasnežilo natoľko, že ľudia nemohli chodiť von. Malo to svoje výhody, ako napríklad, že deti nemuseli chodiť do školy a dospelí do práce. Najväčšou nevýhodou bol nedostatok jedla, keďže sa nedalo vyjsť von, čiže ani do obchodu.

Podobné snehové kalamity sa dejú ešte aj v dnešnej dobe, napríklad v Japonsku, kde minulý rok napadlo na niektorých miestach viac než šesť metrov snehu do výšky, čo je úplne neuveriteľné. Pri tejto snehovej kalamite sa však veľmi veľa ľudí zranilo, mnohí aj smrteľne.

V Bratislave nás pravdepodobne veľké snehové kalamity nečakajú, kvôli neustálej doprave a znečisteniu ovzdušia, no v obciach ako je Tatranská Lomnica alebo Oravská Lesná je to dosť pravdepodobné.

Obec Oravská Lesná je už dlhoročne najchladnejšou obcou na Slovensku. Dokonca aj počas horúčav ukazujú teplomery často len jednociferné číslo. Najväčší rekord tu padol v roku 1954, kedy zaznamenali teplotu len -37,1 stupňov Celzia. Bežne tam napadne viac ako meter snehu. Tento rok môžeme čakať aj štvornásobnú nádielku.

Tuhá zima nás však čaká aj v Bratislave, priemerná teplota by nemala byť vyššia než -5 stupňov Celzia. Len kúsok od Bratislavy (napríklad v okolí Železnej studienky alebo severnej strany kopca Kamzík) by sa malo držať viac než pol metra prírodného snehu a na takej Pezinskej babe aj viac. Je teda možné, že sa po veľmi dlhej dobe otvorí na Pezinskej babe aj lyžiarska zjazdovka s názvom „Pod vysokým vedením“ a „Tisícka“ (dĺžka jeden kilometer), ktorej súčasťou je aj čierna zjazdovka. Tieto dva svahy totiž nemajú umelé zasnežovanie a tak fungujú len počas nasneženia dostatočnej vrstvy snehu.

Prečo má byť taká chladná zima?

Bulvárne médiá hlásajú o „klimatickej apokalypse“, ktorá má vraj totálne zmeniť našu zem a to od základov. To, na čo sme boli zvyknutí doteraz: blatové zimy bez skoro žiadneho snehu a sem-tam nejaká vločka blúdi ovzduším, až pristane na mokrej zemi, ktorá ju roztopí – tomu je vraj teraz koniec. Snehové kalamity budú vraj väčšie ako kedykoľvek predtým.

Neviem, do akej miery sú objektívne tieto médiá, preto ich treba brať s rezervou, no niečo na tom asi bude. Údajne má prísť k takzvanému “prepólovaniu”, kedy si južný a severný magnetický pól navzájom menia miesta a dochádza k inverzii. Toto a aj mnohé ďalšie fyzikálne faktory vedú ku globálnym zmenám klímy, najmä k zvýšeniu priemernej ročnej teploty na planéte a k zvýšenej tektonickej aktivite, ktoré sú vždy sprevádzané rozsiahlymi živelnými pohromami. Toto tvrdí internetová stránka allatra.

Aby tento článok však nebol neobjektívny, snažil som sa hľadať ďalšie zdroje. Zistil som, že o tejto údajne extrémnej klimatickej zmene píše pomerne veľa internetových portálov, niektoré z článkov sú dokonca veľmi rozsiahle, a tak to pravdepodobne nebude iba jeden z bežných internetových hoaxov. Na niektorých stránkach dokonca píšu o nadchádzajúcej „malej dobe ľadovej“ a o „šesťdesiatročnom období chladu“ a podobne. Táto téma bola vraj rozoberaná už dávnejšie a klimatológovia to predpovedali už vtedy. Už dávnejšie teda vedeli, že nás čaká chladné obdobie.

Aj napriek tomu si však naďalej myslím, že tieto články nie sú úplne objektívne. Slovenské internetové stránky od seba totiž rady kopírujú a často si ani neoveria zdroje. O 60-ročnej „dobe ľadovej“ silno pochybujem, i keď je zaujímavé sa nad tým zamyslieť. Keby tu bol sneh celoročne, všetko by sa úplne zmenilo. Bicyklovanie a behanie by sa zamenilo za lyžovanie a bežkovanie a lyžiarske vleky by pravdepodobne zlacneli. Po meste by sa chodilo na bežkách a dopravné prostriedky by sa pravdepodobne zmenili. Namiesto kolies by mali lyže, alebo pásy, aké mávajú snežné skútre. Ľuďom by sa prispôsobila pokožka na chladné počasie a nemuseli by nosiť také hrubé bundy. Kúpaliská a aquaparky by pravdepodobne skrachovali alebo by museli žiť len z vnútorných bazénov, alebo vonkajších termálnych.

To všetko sa však podľa môjho názoru nestane. Minimálne nie u nás na Slovensku. No je to len môj názor. A čo si myslíš ty?

 

Zdroje:

www.wikipedia.sk

www.chillin.sk

www.interez.sk

www.topky.sk

www.wolf.sk

www.allatra.sk

O extrémnej zime písalo ešte mnoho ďalších stránok.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.