Biela noc 2017

V sobotu, siedmeho októbra sa v Bratislave už po tretíkrát konala Biela noc a naše hlavné mesto sa na celý večer zahalilo do svetiel. Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorý ponúka verejnosti netradičnú prechádzku nočným mestom.

Tento pouličný festival umenia vznikol v roku 2008 v Paríži, odkiaľ sa rýchlo rozšíril do ostatných európskych metropol, a nakoniec zavítal aj do Košíc, a neskôr do Bratislavy.

Návštevníci mali možnosť vidieť až 65 diel, či už od slovenských alebo zahraničných autorov. Avšak najväčším ťahákom pre ľudí bol svetelný objekt, ktorého autorom je Angličan Luke Jerram, s názvom Museum of the Moon, ktorý premenil Medickú záhradu na magický vesmír. Námestie slobody zase okrášlilo dvestosedemdesiat svietiacich gúľ. A aby toho nebolo málo, v centre mesta ste mohli naraziť na obrovských ľudí – Humanoidov od Amandy Parer.

Jedným z hlavných cieľov Bielej noci, okrem šírenia súčasného umenia, je aj vyvolať záujem širokej verejnosti o umenie, čo sa organizátorom a umelcom rozhodne podarilo. Diela si totiž prišlo pozrieť až dvestotisíc ľudí nielen z Bratislavy. O ich výnimočnosti svedčí aj fakt, že umenie dokáže prilákať okrem masy ľudí i všetky vekové kategórie, vrátane Gamčákov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.