Noc filmov a literatúry 2022

V piatok 3. júna sa uskutočnila Noc filmov a literatúry pre tretí stupeň. Táto letná tradícia a jedna z (podľa mňa) najlepších gamčáckych aktivít sa konala po dvojročnej prestávke, čiže väčšina prihlásených nevedela, čo čakať. Tu si môžete prečítať, ako noc prebiehala a snáď sa nabudúci rok uvidíme.

Večer sa začali schádzať študenti s karimatkami a spacákmi, uložili si veci do šatní a pomaly sa presunuli do veľkej telocvične. Tam sa program začal literárnym kvízom. Otázky zahrnuli svetovú aj slovenskú klasiku, párkrát sa však objavila aj nejaká špecifická otázka, vhodná na tipovanie.

Po kvíze prišiel prvý (a jediný) hosť večera, Peter Hoferica. Po maturite na Gamči v roku 2016 sa Peter vybral študovať na filmovú fakultu VŠMU. Síce má len 24 rokov, režíroval už napríklad študentský film Pozdravy z Nigérie, televízne seriály Najhorší týždeň môjho života a Druhá šanca, ale aj videoklipy pre Gleba a Medial Banana.

Peter však nie je len režisér, ale aj básnik a spisovateľ, a to už od svojich stredoškolských čias (ako mohla potvrdiť pani profesorka Veselovská). S tou si zaspomínali na (ne)dávne časy a porozprávali o obľúbených spoločných zážitkoch. Po rozhovore o štúdiu na VŠMU, práci mladého filmára, ale napríklad aj jude nám Peter prečítal vlastnú poviedku a úryvky zo svojej obľúbenej literatúry.

Rozlúčili sme sa s Peťom Hofericom a nastal čas na druhý kvíz – filmový. Ten tiež spojil všeobecné znalosti s náhodnými. Potom prišlo umelecké okienko – čítanie tvorby študentov. Svoje básne nám prečítali Anička Semková a Julka Zauková, ale aj zopár odvážnych dobrovoľníkov.

No a po programe nastalo tradičné premietanie filmov, študenti sa podľa rozpisu vybrali do triedy, ktorá ich zaujala. Filmy boli premietané až do rána, samozrejme s alternatívou spánku v telocvični. Spiacich aj bdelých prebral budíček o šiestej a po uprataní školy sa o siedmej všetci vybrali domov.

Ďakujeme Peťovi Hofericovi za návštevu; profesorom za dozor a príjemnú spoločnosť; študentom, ktorí sa postarali o techniku a program; Aničke za vedenie kvízov; Julke za moderovanie a všetkým, ktorí prišli, za dobrú náladu a pekný večer.

Odporúčané knihy od Petra Hofericu:

Louise Glück: Vidiecky život

Balla: Je mŕtvy

Dušan Mitana: Patagónia

Ivan Medeši: Jedenie

Ivana Gibová: Eklektik Bastard

 

Autor fotografií: Denisa Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.