Európska noc výskumníkov 2018

28.09.2018 sa v Starej tržnici na Námestí SNP uskutočnil každoročný festival vedy a techniky – Európska noc výskumníkov. Mohli sme tam nájsť stánky najrôznejších vedných odborov, špecifických projektov, škôl ale aj známych firiem a inštitúcií ako napríklad ESET, SLOVNAFT, IBM, STU, SAV,… Nachádzali sa tam odborníci z oblastí biológie, chémie, techniky, elektrotechniky, ekológie, geológie, fyziky a matematiky. Každý z nich vám dokázal poskytnúť obrovské množstvo informácií, mohli ste si zasúťažiť a vyhrať zaujímavé ceny, ale hlavne dozvedieť sa a skúsiť si nové veci. Okrem iného sme tam samozrejme mali svoje stánky aj my, GAMČA. V jednom z nich sme sa mohli dozvedieť informácie o, nám známych, “Rieškach”. Pre vás, ktorý by ste sa o nich chceli niečo viac dozvedieť tu máme pár informácií: “Riešky sú korešpondenčný seminár zameraný na matematiku, ktorý organizuje sústredenia pre deti, ktoré baví matematika a logické úlohy. Je to zamerané pre deti od piateho do deviateho ročníka na základnej škole, od prímy po kvartu. Na takéto sústredenie sa dostanete cez riešenie úloh na internete. Samozrejme, aj keď nie ste v matematike najlepší, stále sa môžete prihlásiť a zlepšiť si tak svoje matematické schopnosti a schopnosti riešenia logických úloh. “

Ďalším zaujímavým stánkom bol “Pikomat”. Tu je pár informácií o tejto súťaži: “ Pikomat je celoslovenská súťaž, konkrétne korešpondenčný seminár pre základné školy, 5. – 9. ročník, kde deti môžu nadobúdať nové zručnosti v matematike a fyzike. Riešia príklady a najlepší súťažiaci postupujú na sústredenie, kde majú rôzne matematické prednášky a logické hry.” A to znie určite veľmi zaujímavo!

Samozrejme veda=zábava takže sme sa aj my trochu zabavili. Vyskúšali sme si súťaže pri stánku Komenského univerzity, pozbierali rôzne propagačné materiály, vyfotili sa s kozmonautom, premenili sme náš vlastný obraz na zvuk a Filipovi sa dokonca podarilo aj silou vlastnej mysle rozsvietiť žiarovku, čo oslávil víťazoslávnym pokrikom: “Svieti to!” Máme naozaj šikovných študentov.

No a to bol 13. Ročník festivalu Európska noc výskumníkov. Odniesli sme si z nej veľa poznatkov (a propagačných materiálov) a tešíme sa na ďalší rok!

Autor : Pavlína Barbaričová

Foto : Lucia Farkašová, Filip Ferjanc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.