NÁVRATY: Odchod na vysokú školu: rady a tipy

Koniec štvrtého ročníka je pravdepodobne pre všetkých veľmi náročný. Kým doteraz sme boli zvyknutí sedieť v našich starých laviciach a naučení na slovenský stredoškolský systém, teraz nás čaká niečo celkom nové. Máme za sebou maturity, odovzdávanie stužiek a mnohí z nás už aj prijímačky. Čaká nás celkom nové prostredie, noví učitelia a nový systém. Najťažšie zo všetkého pre nás ale bude rozlúčiť sa s našimi kamarátmi. Rozchádzame sa do rôznych kútov sveta. Niektorí ostávajú na Slovensku, ďalší idú do Česka, iní do Rakúska ďalší do Anglicka, veľa z nás aj do Holandska. A samozrejme aj do mnohých iných krajín. Výberu konkrétnej školy však predchádzala kopa iných vecí.

Výber vysokej školy

Nebudem vám klamať, vybrať si vhodnú vysokú školu nie je práve hračka. Samozrejme mnohí sú už od začiatku strednej školy presvedčení, že pôjdu na Matfyz a podobne. Ale niektorým ani do polovice štvrtého ročníka stále nie je jasné nielen čo pôjdu študovať, ale ani na akej škole. Je ťažké nájsť správnu vyváženosť všetkých faktorov. Ja tu uvádzam atribúty, ktoré hrali pre mňa kľúčovú rolu, ale upozorňujem, že pre každého môžu byť iné:

  • Politická situácia krajiny/úroveň spoločnosti
  • Uplatniteľnosť odboru
  • Celkové poplatky (školné, ubytovanie, strava, doprava…)
  • Úroveň školy/vzdelania
  • Šanca prijatia
  • Praktická forma vyučovania
  • Atmosféra mesta/školy

Ako som spomínal, pre každého môžu byť atribúty iné, alebo aspoň inak usporiadané. Napríklad človek, ktorý má bohatých rodičov asi nebude pozerať na cenu a podobne. Pre mňa bola najkľúčovejšia politická situácia krajiny/úroveň spoločnosti a to z toho dôvodu, že som inej orientácie. Povedzme Moskovská štátna univerzita by viac-menej spĺňala všetky ostatné požiadavky, ktoré mám (patrí medzi TOP 100 univerzít sveta), ale nemohol by som tam byť sám sebou a celý čas by som sa musel hrať na niekoho, kým nie som. To nielen, že by bolo psychicky veľmi náročné, no možno by som sa z toho dôvodu ani poriadne nevedel sústrediť na štúdium.

Ja osobne som si vybral Breda University of Applied Science v Holandsku, odbor Tourism management. Holandsko je okrem skvelej politickej situácie a vyspelej spoločnosti, dobré aj vo viacerých iných aspektoch. Mnohí ľudia si myslia, že štúdium v Holandsku je drahé, no vôbec to nie je pravda. Prvý rok štúdia sa platí približne 1100 eur a ďalšie roky približne 2200 eur. Potraviny sú viac-menej rovnako drahé ako u nás. Vec, za ktorú si v Holandsku priplatíte je ubytovanie. To sa pohybuje okolo 400 eur na mesiac, pokiaľ hľadáte izbu. Ak by ste chceli byt, cena je ešte omnoho vyššia.

Holandsko má však, čo sa financií týka, dve obrovské výhody. Prvou je, že vám Holandská vláda môže poskytnúť bezúrokovú pôžičku a druhá: priemerný plat brigádujúceho študenta je 7€ na hodinu a ak odpracujete aspoň 54 hodín mesačne, dostanete od holandskej vlády grant, ktorý je od 266 – 378€ za mesiac. Keď som si teda všetky financie prepočítal, Holandsko mi vyšlo ako najvýhodnejšie.

Mnohé iné krajiny zas poskytujú štipendium, alebo umožňujú štúdium úplne zadarmo, ako na Slovensku.

Chaos, zmätok a stres

Výber vysokej školy a celý prijímací proces môže byť psychicky náročný, obzvlášť ak to riešite na poslednú chvíľu. Veľmi stresové je najmä to, ak neviete, čo presne máte robiť. Preto je vždy skvelé nájsť niekoho, kto vám so všetkým bude vedieť pomôcť. Ak vám nevedia poradiť rodičia, skúste sa obrátiť na našich učiteľov, určite vám aj s výberom, aj s celým procesom radi pomôžu.

Asi najlepšou podporou sú agentúry, určené priamo na tento účel. Budú vám asistovať pri výbere vysokej školy, prijímacom procese, hľadaní ubytovania a čohokoľvek iného, s čím budete potrebovať pomôcť. Niektoré sú dokonca zadarmo, lebo ich platí vláda danej krajiny. Ja som napríklad využil agentúru Holprom.

Študentský život

Vec, ktorú by ste tiež mali brať do úvahy, pri hľadaní vysokej školy. Ste introvertný typ, ktorý má rád pokoj, trávi desiatky hodín týždenne v knižnici a vo voľnom čase chodí do múzeí? Alebo skôr uprednostňujete divoký študetský život plný večierkov, diskoték a nočného života? Ja napríklad preferujem obidve možnosti. Mesto Breda ponúka krásne kultúrne centrum, plné umenia a kultúrnych podujatí a zároveň je v ňom skvelý nočný život a priateľskí ľudia. Aj preto som si ho vybral.

Zistite si teda niečo viac o mestách univerzít ktoré zvažujete a porozmýšľajte, či je dané mesto pre vás tým ideálnym.

Ako mám vedieť, čo sa mi hodí?

Najdôležitejšie je, aby ste si vybrali to, čo vás bude naozaj baviť a čo vám pôjde. V dnešnej dobe sa dá študovať už takmer čokoľvek. Na škole na ktorú idem, ponúkajú odbor Creative Media and Game Technologies, Plymouth State University zas poskytuje Adventure education a v Švajčiarsku môžete študovať dokonca aj jódlovanie – 3 roky na bakalára a 2 roky na magistra jódlovania.

Podobne ako pri iných veciach spojených s univerzitou, aj pri výbere odboru je najlepšie, keď vám s tým niekto pomôže.

Ak by ste sa rozhodli pre štúdium v Holandsku a potrebovali by ste s čímkoľvek poradiť, môžete osloviť aj mňa, prostredníctvom mailu: jillavsky@gmail.com

Držím všetkým palce, pri výbere vysokej školy! Choďte študovať čo vás baví a v čom budete dobrí. Veľa šťastia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.