Čo prinesú zmeny na primátorských a starostovských stoličkách?

Nedávno 10.11.2018 sa na celom Slovensku uskutočnili komunálne voľby, teda voľby primátorov, starostov a poslancov do mestských, miestnych a obecných zastupiteľstiev, ktorých sa už mohli zúčastniť aj naši plnoletí spolužiaci.

Najsledovanejším mestom bola samozrejme Bratislava, ktorej primátorom sa stal architekt, mestský aktivista a hudobník Matúš Vallo (PS, Spolu) aj s jeho tímom odborníkov na dopravu, urbanizmus, ekonómiu a pod., ktorý získal vo voľbách 36,54% hlasov. Medzi jeho najväčšie plány na funkčné obdobie patria hlavne predĺženia existujúcich a zavedenie nových električkových radiál (hlavne tej petržalskej), zastavenie developerských prác na zalesnených miestach (Koliba), či jednotná parkovacia politika, ktorá zvýhodní rezidentov v Bratislave, ktorú plánuje zaviesť už v prvých mesiacoch svojho funkčného obdobia. Matúš Vallo aj s jeho tímom 2 roky vyvíjal knihu Plán Bratislava, ktorá obsahuje podrobne opísané riešenia problémov uvedených vyššie, ale aj mnohých iných, aké v Bratislave nepochybne sú. Medzi ďalších troch najhorúcejších kandidátov patrili bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika (nezávislý) s 22,86% hlasov, dosluhujúci primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 18,42% hlasov a dosluhujúci starosta Vajnor Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola) s 17,27% hlasov.

V mestskej časti Staré mesto sa starostkou stala urbanistka a poslankyňa BSK Zuzana Aufrichtová (OĽaNO, SaS, KDH, Sme rodina, OKS, Slovenská konzervatívna strana, Nova, Zmena zdola) s piatimi hlavnými cieľmi, ktorými sú väčšia bezpečnosť v Starom meste, kvalitný verejný priestor, podpora aktivít v týchto priestoroch, lepšie fungovanie MiÚ Staré mesto a väčšia paticipatívnosť a služby miestneho zastupiteľstva.

V ostatných mestských častiach to dopadlo nasledovne: Ján Hrčka (SaS, Nova, KDH, OKS, Sme rodina) vyhral komunálne voľby v Petržalke. V Ružinove sa stal starostom Martin Chren (nezávislý). Zoltán Pék (Most-Híd, SaS, Sme rodina, OKS, Nova) sa stal starostom v Podunajských Biskupiciach. V Rači komunálne voľby vyhral Michal Drotován (nezávislý), v Devínskej Novej Vsi to bol Dárius Krajčír (SaS, Sme rodina, Nova). V Jarovciach vyhral Jozef Uhler (nezávislý). V Rusovciach sa starostkou stala Lucia Tuleková Henčelová (nezávislá). Lukáš Baňacký (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola) získal post starostu v Lamači. Jána Mrvu vo Vajnoroch nahradil Michal Vlček (nezávislý). Martin Kuruc (nezávislý) vyhral komunálne voľby vo Vrakuni. Svoj post obhájil Rudolf Kusý (nezávislý) v Novom meste. Ľubica Kolková (nezávislá) sa stala starostkou v Devíne. V Karlovej Vsi sa starostkou stala Dana Čahojová (nezávislá). Jozef Krúpa (nezávislý) sa stal starostom v Záhorskej Bystrici. V Čunove sa starostkou stala Gabriela Ferenčáková (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola) a v Dúbravke sa starostom stal Martin Zaťovič (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola).

No, my už len môžeme dúfať, že primátori a starostovia nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku splnia svoje predvolebné programy, a že to celé neskončí len pri sľubovaní.

Michal Semko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.