Čo si myslia gamčáci o študentskom aktivizme?

Témou tohto čísla časopisu, ako už iste viete, je (aj) študentský aktivizmus a jeho rôzne podoby. A keďže ten by bol ničím práve bez študentov, boli to oni za ktorými sme prišli s niekoľkými otázkami.

Slovník slovenského jazyka definuje aktivizmus

ako „dlhoročnú, cieľavedomú prácu;

činnú účasť na verejnom a politickom živote“.

Pre študentský aktivizmus platí to isté,

avšak vykonávané študentami.

Čo si predstavuješ, keď sa povie študentský aktivizmus?

Prevládajúcimi boli odpovede, ktoré definovali študentský aktivizmus pozitívne, ako napríklad „aktivitu študentov, snahu niečo urobiť, zapájanie sa do aktivít v škole či mimo nej, robenie niečoho naviac, podporovanie dobrej veci“, prípadne „záujem študentov o spoločenský problém, na ktorý sa snažia poukázať, študentov, ktorí štrajkujú za hodnoty, ktoré považujú za správne“. Vyskytli sa aj odpovede ako „Fridays for Future, Za slušné Slovensko, Deň tolerancie“, „ŽSR“ a „Nie veľmi pozitívne veci“.

Na ktorých pochodoch/štrajkoch si sa už niekedy zúčastnil?

Najväčšia účasť študentov bola na protestoch Za slušné Slovensko, ktoré začala organizovať skupina stredoškolákov a vysokoškolákov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a začali v marci 2019, odkedy ich bolo viacero naprieč celým Slovenskom a stále sa konajú. Druhá najčastejšia účasť bola na protestoch Fridays for Future. Prvýkrát ich organizovala klimatická aktivistka Greta Thurnberg, ktorá protestovala pred švédskym parlamentom za klímu. Odvtedy sa k protestom pridávajú každý piatok milióny ľudí, najmä študentov, z celého sveta vrátane Slovenska.

Koľkokrát si sa zúčastnil na nejakom štrajku/pochode?

O niečo menej ako polovica gamčákov sa nezúčastňuje na pochodoch a štrajkoch, čo vyplýva z toho, že nie všetci z nich vnímajú aktivizmus pozitívne.

Majú podľa teba pochody/štrajky zmysel?

Všetci opýtaní na túto otázku odpovedali pozitívne, avšak formulácie boli rôzne:

„Pochody a štrajky majú zmysel, pokiaľ sa ich účastníci držia na uzde a majú presne stanovené, čo svojou účasťou chcú dosiahnuť. Nie sú tak považovaní len za masu kričiacich ľudí s papiermi, ale predstavujú časť spoločnosti, ktorá je s niečím nespokojná a má argumenty, prečo by to malo byť inak.“

„Áno, inšpirujú mnohých ľudí začať zmenu od samého seba a taktiež upozorňujú politikov ale aj verejnosť na problémy, ktoré je nutné riešiť.“

„Majú, už len pre zábavu zo skandovania.“

Má podľa teba študentský aktivizmus zmysel?

Podobne sa niesli odpovede i tu:

„Áno, keď mladí vidia, že aj ľudia z ich radov sa o daný problém zaujímajú, podporí ich to, možno si tiež zistia niečo viac. Potrebujeme informovaných mladých ľudí, ktorí majú svoj názor a netvária sa, že sa ich problémy spoločnosti netýkajú.“

„Áno. Študentom dáva niečo, čo nie je v školských osnovách a teda sa to v školách neučí, hoci to môže viesť k nadobudnutiu skúseností potenciálne potrebných v živote.“

„Asi áno, ale aj normálni ľudia sú potrební.“

„V zdravej miere áno.“

Zaujímaš sa o rôzne formy aktivizmu, sleduješ dianie okolo?

56,3% študentov uviedlo, že dianie okolo sledujú okrajovo, 25% ho sledujú aktívne, 12,5% ho nesledujú nikdy a 6,2% ho sledujú iba vo výnimočných situáciách.

Okrem študentského aktivizmu je témou tohto čísla i Nežná revolúcia a teda jej výročie. Aj názor a vedomosť študentov o tejto udalosti nás zaujímala.

Na otázky o Nežnej revolúcii odpovedalo iba 50 % opýtaných študentov, čo je smutné. Tí, ktorí odpovedali, správne uviedli rôznou formuláciou, o akú udalosť išlo a aký mala význam pre Slovensko – teda, že Nežná revolúcia viedla k pádu komunistického režimu na Slovensku (resp. v ČSSR). Tiež správne uviedli rok, 87,5% z nich uviedlo správne aj mesiac a len 37,5% z odpovedajúcich uviedli správne celý dátum. Pri otázke akí boli predstavitelia a symboly Nežnej revolúcie boli odpovede rôznorodé, objavili sa v nich rôzni predstavitelia ako herci a umelci Československa, študenti, slávne osobnosti, Havel, Kňažko, Zajac, Bútora, Bán, Budaj, kresťanskí disidenti a ochranári a symboly ako štrnganie kľúčmi, zamat, Slobodná Európa, VPN, pesničky Kubišovej (Modlitba pro Martu) a Kryla, Občanské fórum a iné.

One thought on “Čo si myslia gamčáci o študentskom aktivizme?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.