Umenie a ZMENY

Umenie odráža zmeny vo svete.

Zmeny v celej spoločnosti, čím delí históriu na umelecké obdobia. Ako sa ľudstvo mení a posúva vpred, umenie kráča popri ňom, možno dokonca pár krokov pred ním. Veď koľkí umelci zostávajú nepochopení – niekedy sú práve preto nazývaní umelcami. Lebo priniesli zmenu, keď na ňu ešte nikto nebol pripravený, ľudstvo dobehlo umelca až o pár storočí neskôr.

Zmeny jedinca, keď môžeme pozorovať meniaci sa štýl tvorby počas života tvorcu. Umenie kopíruje stav a udalosti ktoré obklopujú umelca. Zmeny, ktoré vníma, sa snaží prejaviť vo svojej tvorbe. Osloviť tak iných, či nájsť ľudí, ktorí sa našli v jeho umení. Spojiť cudzincov, ktorí si rozumejú len vďaka umeniu. Je to zvláštny spôsob komunikácie. No možno najúčinnejší.

Umenie však taktiež vytvára zmeny. Keď niekto vie formou obrazu, básne, skladby, filmu alebo knihy presvedčiť ostatných. Zachytiť pocit do nôt, na papier alebo pomocou kamery, pocit ktorý neskôr opäť ožije v ostatných.

V marci minulého roku nastala v celom svete jedna veľká zmena. Zmena ktorú nikto nečakal. Zmena k horšiemu. Či? Momentálne určite. Možno je všetko zlé na niečo dobré. No keď sa svet začal rútiť do neznáma, všetci sa rýchlo chytili umenia.

Umenie ako únik z reality. Keď radosť z nechodenia do školy opadla a každý ďalší deň strávený doma s rodinou sa zdal dlhší, niekedy bolo najlepšie jednoducho utiecť. A aj keď fyzicky sme sa nikam vybrať nemohli, umenie nás zobralo kamkoľvek sme chceli. Hudba, knihy a filmy sa stali našimi spolubývajúcimi a na rozdiel od tých reálnych, títo situáciu vždy len zlepšovali.

Mnohí sa na umelcov zmenili. Sedeli sme doma, voľnočasové aktivity boli veľmi obmedzené. A všetky výhovorky o nedostatku času zrazu stratili význam. Uprostred ticha a prázdna zazneli tóny hudobných nástrojov, objavili sa prvé ťahy štetcom. A ľudia začali napĺňať svoje umelecké potenciály. Lebo aj keď vonku bolo ticho a prázdno, vnútri bol hluk a zmätok. Či to iba v mojej hlave?

Umenie ako pripomienka. Zabúdame. Ľudí, miesta, udalosti, pocity. A práve na tie nám umenie pomáha si spomenúť. Vianočné koledy, detské básničky, či pieseň čo hrala v rádiu celé leto, všetko sú to ľudia, miesta, kusy našich životov do ktorých sa vďaka prostriedkom umenia vieme vrátiť. Tak dúfajme že aj na toto obdobie budeme raz len spomínať pomocou umenia, že aj o tomto období sa raz budú deti len učiť v škole.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.