NÁVRATY: Knižné tipy – poézia

Katarína Kucbelová: Vie, čo urobí

Kniha: Vie, čo urobí (Katarína Kucbelová) | MartinusKatarína Kucbelová je slovenskou poetkou a autorkou novely Čepiec (Slovart, 2019), ktorá sa dostala do výberu Anasoft Litery. Okrem nej jej tiež vyšli štyri zbierky poézie – štvrtou z nich je práve zbierka Vie, čo urobí (Artforum 2013).

Vie, čo urobí je zbierkou, ktorá sa od svojich predchodcov líši najmä tematicky, autorkin typický rezervovaný jazyk v nej však zostáva. V básňach sa autorka pohybuje na známej a jednoduchej pôde každodennej skúsenosti domova a vzťahov ľudí v danej komunite. Zbierka však vôbec nie je idylická a veľmi rýchlo už od začiatku naberá na temnejších podtónoch a motívoch, kritike, miestami až hnevu či zdanlivého odsúdenia. Autorka vo veršoch ponúka reflexiu na známy priestor a ľudí v ňom, navracia sa doň, aby to všetko zobrazila úprimne a bez prikrášlenia, v celej svojej temnote.

Tak, ako napovedá i názov zbierka, lyrické subjekty v básňach sú nekompromisné a presné. Každá z nich vie presne, čo urobí, kým je, a to je v mnohých prípadoch to, čo dovoľuje básňach zasiahnuť tak hlboko a vytrvalo. V konečnom dôsledku totiž ide o nemennosť priestoru a ľudí v ňom, čo dovoľuje autorke pomenovať a presne opísať to zaužívané, to nemenné, a v konečnom dôsledku teda to, čo zbierku robí tak temnou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.