Bratislava inak

Mnoho z nás sa často nachádza v situácií, kedy nevieme čo so životom, rodinná dovolenka už bola, kamaráti sú odcestovaní a tábory sú už dávno vypredané. Vo väčšine prípadov takáto situácia vrcholí prokrastináciou a celohodinovým lebedením s telefónom v ruke. Tak teda, čo s tým? Možností je veľa, siahajúcich od umenia až po turistické výlety.

 

Ak ste fanúšikmi umenia ako takého, galérie, divadlá a vystúpenia sú tie miesta pre vás.

Ak sa viac zaujímate o slovenských autorov a ich diela, zaujme vás galéria Nedbalka na Nedbalovej ulici. Majú tu stálu expozíciu moderných obrazov a pravidelne obmieňané aktuálne výstavy. Je to nezisková organizácia, ktorej cieľom je sprístupniť širokej verejnosti diela slovenských umelcov. Ak vám jedna galéria nestačí, alebo nie ste fanúšikom čisto moderného umenia, so Slovenskou národnou galériou sa nedá nič pokaziť. Rovnako aj táto galéria je rozdelená na stálu a aktuálnu výstavu, ktorej obsah si môžete pozrieť na stránke SNG.

“Najromantickejšie múzeum moderného umenia v Európe”, aj takúto prezývku má múzeum moderného umenia Danubiana 20 km južne od Bratislavy. Založili ho holandský zberateľ umenia Gerard Meulensteen a slovenský galerista Vincent Polakovič.

Stredoeurópsky dom fotografie alebo skrátene SEDF, na Prepoštskej ulici v Bratislave, je inštitúcia, ktorá vznikla so zámerom medzinárodnej výmeny a spolupráce, prezentovania slovenských fotografií a taktiež aj vzdelávanie a informovanie záujemcov o fotografiu.

No ak sa zaujímate skôr o divadelné umenia, môžete navštíviť Divadlo Pavola Országa Hviezdoslava alebo Slovenské národné divadlo.

Pre filmové umenie je otvorené kino Lumiére, ktorého priority sú slovenský film, európska kinematografia a archívne kino. Program je pre všetkých dostupný na ich stránke.

 

Pre milovníkov histórie je taktiež veľa možností:

Pamiatky vojny na Dúbravskej Hlavici, či rôzne bunkre v Petržalke každý inak zaujímavý ako ten druhý. Bunker BS8, pri hraniciach s maďarskom, je napríklad zaujímavý tým, že bol prestavaný na múzeum a hneď vedľa neho je cintorín hrdinov. Alebo Bunker Ostrov, ktorý je v prírodnej rezervácií Starý háj bol postavený, aby mohol brániť aj rieku Dunaj.

Bratislava má taktiež hojnú ponuku rozličných múzeí ako napríklad Prírodovedné múzeummúzeum dopravy, Vodárenské múzeum, múzeum židovskej kultúry či múzeum zbraní.

Neďaleko Bratislavy je postavená Mohyla Milana Rastislava Štefánika, ktorá je len 2km pešo od Ivanky pri Dunaji.

Túry….

Populárne miesta v prírode sú Sandberg, Pajštún, či kameňolom nad Borinkou. Pokiaľ však neviete čo by ste robili, alebo jednoducho chcete nejakú túru na deň, tak tu je pre vás pár možností.

Okruh 1:

Marianka námestie 🡪 Pajštún 🡪 Starý Hrad 🡪 Marianka námestie

Okruh 2:

Marianka námestie (poprípade Borinka pre skrátenie) 🡪 Pajštún 🡪 Košarisko 🡪 Jajcajov jarok 🡪 Marianka námestie

Okruh 3:

Rača 🡪 Biely kríž 🡪 Malý Javorník

Ďalšie zaujímavé miesta, ktoré stoja za navštívenie je napríklad Waitov Lom v Devínskej Novej Vsi, Dračí hrádok 2km od Borinky, pozorovateľňa vtáctva v Čuňove či prírodná rezervácia Kopáč, kde sa dá pozorovať príroda ako vyzerala kedysi v okolí Dunaja.

Autor okruhov: Filip Prutkay, Sexta;

  • skaut, 70. Zbor bizón víťazí 29. Oddiel Albatrosi

Ak máte nejaké otázky, či chcete nejaké ďalšie nápady na výlety do prírody, neváhajte navštíviť Filipa Prutkaya v Sexte 😊

 

 

 

Ak sa vám túra nepozdáva a ste skôr človek, čo si rád užíva relax na slniečku, možnosti sú samozrejme aj pre vás:

Ak sa chcete osviežiť vo vode , môžete navštíviť jedno z bratislavských kúpalísk, alebo jazero Zlaté Piesky.

Chcete stráviť deň pri vode, no nechcete sa zamočiť? Na rieke Dunaj sa môžete vybrať na výlet s jednou z mnohých výletných lodí alebo ak chcete ísť na vlastnú päsť, môžete splavovať Moravu.

Železná Studienka je celoročne populárne rekreačné miesto a nie len tak pre nič za nič. Je to skvelé miesto na opekanie a ak sú náhodou veľké horúčavy a opekanie nie je možné, môžete sa vyviesť lanovkou, ktorá premáva pravidelne každý štvrtok, piatok a sobotu. Neďaleko Železnej studienky je aj Biely Kríž, čo je veľmi pekný výlet, či už peso, alebo na bicykli. Keď už spomíname bicykle, cyklistická hrádza až po Čunovo je ideálna pre ľudí s chuťou bicyklovať sa, množstvo bufetov po kraji hrádze umožňuje relax po ceste.

V lete taktiež otvorená Botanická záhrada je zaujímavá pre každého, rozmanitosť rastlín a kvetín je zaujímavá nie len pre prírodovedcov. Ak sa zaujímate skôr o zvieratá, v lete je otvorená aj Bratislavská Zoo ktorá vykúzli úsmev na tvári každému. No ak máte radi zvieratá, ale radšej by ste strávili čas pohodlne usadený pri kávičke či limonáde, na Zámockej ulici je otvorené Mačkafé. Je to nezisková organizácia, kde ste pri pití vašej kávičky obklopený množstvom mačiek.

 

Ak je toto na vás príliš veľa plánovania a máte radšej spontánnejšie výlety, môžete urobiť jednu z týchto vecí:

Ak máte električenku, môžete urobiť tú najspontánnejšiu vec akú si len môžete predstaviť, nastúpiť na náhodný autobus (môže byť aj električka, lenže tých je menej 😉) a niekam sa odviezť. Ak však nemáte električenku, alebo proste nepreferujete MHD, vždy si môžete hodiť kockou kam sa vyberiete.

V malých Karpatách pri Belinských skalách sa nachádza jede zaujímavý jarok so zaujímavým názvom, je to tzv. Jajcajov jarok, takže ak chcete zvýšiť svoje šance na stretnutie p.p. Jajcaja v lete, môžete sa vydať sem 😉.

Ak vás však ani jeden z týchto nápadov veľmi nenadchol, tak ešte vždy sa môžete vybrať vlakom do Modry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.