Veľké porovnanie: Štúdium v Holandsku vs. štúdium na Slovensku

Aké sú ich plusy a mínusy?

Autori článku: Juraj Illavský a Ján Lisý

Výber vysokej školy je vždy náročný a len málokto v tom má od začiatku jasno. Ak práve hľadáte, na akú univerzitu by ste mali ísť, určite si prečítajte náš starší článok o výbere vysokej školy. V tomto článku sa však zameriame na dve konkrétne krajiny: Holandsko a Slovensko a ukážeme si, v čom sa líšia.

Holandsko

Holandsko je pre mňa krajina plná prekvapení, no rozhodne nie sklamaní. Samozrejme ani táto krajina nie je dokonalá, no v mnohých aspektoch jej k dokonalosti veľa nechýba. A to sa z veľkej časti odráža aj na školstve. Na Holandskej spoločnosti je veľmi dobre vidno, ako je pre fungovanie čohokoľvek dôležitý empirický aspekt (psychológia, sociológia…), na ktorý sa na Slovensku väčšinou kašle.

Spoločnosť a prostredie

Ako bolo povedané už v článku o výbere vysokej školy, hlavným dôvodom mojej voľby bola pokroková spoločnosť Holandska. Všetci sú tu tolerantní a ľudia si uvedomujú, že to, že oni niečo považujú za správne nemusí automaticky znamenať, že to aj naozaj správne je, nakoľko sme dosť obmedzení a vieme toho len veľmi málo. Vzhľadom na to že je tamojšia spoločnosť veľmi multikultúrna, človek si rýchlo zvykne na diverzitu a začne ju brať ako samozrejmosť. Len si predstavte, že by v nejakom Slovenskom malomeste kráčala Moslimka v Hidžábe. Pravdepodobne by sa nevyhla pokrikom, urážkam a možno aj fyzickým útokom.

Keďže viem, že na Gamči je minimum rasistických a xenofóbnych ľudí, nebojím sa povedať, že s vysokým počtom prisťahovalcov by nemali problém. Pre mňa osobne je to skvelá skúsenosť, nakoľko ma ich iná kultúra obohacuje v rôznych smeroch. Navyše je omnoho zaujímavejšie, keď jedna spolužiačka je z Nigérie, ďalšia z Aruby a iný spolužiak z Moldavska.

Ďalším plusom Holandskej spoločnosti je ten, že v nej môžu byť všetci sami sebou. Na Slovensku sa často stretávam s tým, že ľudia prispôsobujú svoju vonkajšiu osobnosť ‘spoločenskej norme’, aby sa čo najviac podobala priemernému človeku. Holanďania však veria, že všetci sme unikátni takí, akí sme a mali by sme byť preto na sto percent sami sebou. Mne ako bisexuálnej a nebinárnej osobe to veľmi vyhovuje, nakoľko môžem kedykoľvek nosiť make-up a nemusím sa báť, že ma zaň bude niekto odsudzovať len preto, že som biologicky muž. Okrem toho je pre mňa omnoho ľahšie si nájsť partnera rovnakého pohlavia, keďže, ako som už spomínal, sú v Holandsku všetci otvorene sami sebou a teda neskrývajú ani svoju orientáciu ako väčšina inak orientovaných Slovákov a Sloveniek.

Ubytovanie

Najväčší problém som mal asi s ubytovaním, keďže som si ho veľmi dlho nevedel nájsť. Nie je to síce prípad každého univerzitného mesta v Holandsku, no toho môjho žiaľ áno. V Holandsku väčšinou nie sú študentské internáty tak ako na Slovensku, čiže si všetci študenti a študentky musia hľadať ubytovanie sami/samé. Na jednej strane je to skvelá skúsenosť a príprava do skutočného života, no na druhej strane to môže byť veľmi náročné. Ceny ubytovania sa okrem toho pohybujú vo vyšších sumách, než na Slovensku – za mesiac prenájmu izby pre jednu osobu musíte očakávať približne 400 eur. Odporúčam preto hľadať izby s dostatočným predstihom (aspoň tri mesiace).

Ďalšou nevýhodou je to, že väčšina dostupných ubytovaní je nezariadená a musíte si teda celý nábytok kúpiť. Chvalabohu, v Holandsku je veľa ‘second hand’ obchodov, kde si môžete nábytok kúpiť za symbolickú cenu. Ďalšou možnosťou je IKEA, kde sú tiež skvelé ceny a nábytok vám dovezú až domov.

Škola

Možno ste aj vy vždy prevracali oči, keď ste v Netflixových seriáloch videli, v akých dokonalých školách sa príbehy odohrávajú a považovali to za nereálne. Dnes však už viem, že to nereálne nie je, minimálne teda v Holandsku nie. Univerzita, na ktorej študujem má všetko, čo by mala mať – perfektnú knižnicu, obrovský priestor pre oddych/samoštúdium, perfektne vybavené triedy a hlavne skvelý profesorský zbor. Profesorky a profesori sú vždy ochotní nám pomôcť v čomkoľvek potrebujeme, vždy si nás ochotne vypočujú a záleží im na každej študentke a študentovi. Učia s entuziazmom a je vidno, že ich učenie naozaj napĺňa a robia to hlavne pre radosť z posúvania svojich vedomostí.

Obrovským plusom je tiež aktuálnosť všetkého, čo sa učíme a príklady z reálneho života, ktoré mi napríklad na Gamči často chýbali. Ja študujem turizmus a okrem iného nám napríklad ukazujú aj dopad koronavírusu na turizmus a vysvetľujú na ňom rôzne pojmy, ktorých definíciu by sme si inak zapamätali len ťažko. No vzhľadom na to, že to vidíme v praxi a vieme to opísať vlastnými slovami, je pre nás omnoho ľahšie učiť sa na skúšky.

Neboja sa ani moderných technológií – ukazujú nám aj veci ako spopularizovať turistickú destináciu cez Instagram a podobne, čo je mne ako mladej osobe veľmi sympatické a zíde sa mi to omnoho viac, než napríklad podrobná história turizmu.

Študentský život

Často mám pocit, že v Holandsku neexistuje žiadne tabu – o všetkom sa hovorí otvorene a to aj medzi generáciami. Prekvapil ma napríklad uvítací deň, ktorý bol organizovaný školou. Okrem prehliadky nášho campusu, nám napríklad v školskom bufete načapovali pivo a večer nás pozvali na párty, ktorú tiež organizovala škola. Napriek tomu sa tu pije omnoho menej, než na Slovensku. Tvrdý alkohol pije naozaj málokto a je ho aj ťažké zohnať – je tu zákon, ktorý zakazuje predávanie alkoholu nad 13% v supermarketoch. Naopak (ako je asi všetkým známe), je tu legálna marihuana. Môžete ísť do coffeeshopu a bez problémov si ju kúpiť. Podľa prieskumov je tu však tiež menej užívaná, než na Slovensku. Zdá sa teda, že zakázané ovocie chutí najlepšie.

Musím veľmi vyzdvihnúť sociálny život, ktorý je v Holandsku omnoho bohatší, než na Slovensku. Keď sa na Slovensku ‘ide von’, často to (medzi študentmi) znamená ísť ‘stokárčiť’ do parku a vypiť pol fľaše vodky. V Holandsku je to na omnoho vyššej úrovni. Aj v menších mestách je množstvo skvelých podnikov, ktoré najmä cez leto fungujú hlavne vo vonkajšom prostredí, takže v piatok večer to v centrách miest vyzerá ako na festivale. Zo všetkých strán skvelá hudba a panuje úžasná atmosféra. Vzhľadom na to, že ľudia nepijú až tak veľa, sa s nimi aj omnoho lepšie rozpráva a vždy si na párty nájdem nové kamarátky a kamarátov.

Okrem toho tu majú skoro všetci nejaké záľuby, na ktoré majú mnoho času, keďže škola na nás až tak netlačí. Je tu mnoho športovísk, parkov, múzeí, cyklotrás a podobne. Je skvelé mať nejaké aktivity mimo školy, ktoré môžete rozvíjať a zlepšovať sa v nich.

Veľkým plusom Holandska sú aj dobre platené brigády – ja zarábam približne 10€ na hodinu, vďaka čomu si zarobím nielen na školu, ubytovanie a jedlo, ale aj na veľa iných vecí, ktoré si chcem kúpiť. Mimochodom okrem služieb a ubytovania sú tu ceny viac-menej podobné ako na Slovensku.

Je tu však niečo, čo mi naozaj chýba a tým je moja rodina a blízki, ktorých vidím akurát tak cez Zoom. Je normálne, že byť sama/sám v novom prostredí je psychicky náročné, no dá sa na to zvyknúť, najmä ak je okolie priateľské a tolerantné.

 

Slovensko

Ako tu tak môj kolega vyzdvihol všetky výhody štúdia v zahraničí, ostáva otázka, či je vôbec niečo dobré na tom, ostať na Slovensku.

Úprimne povedané, napriek tomu, že som zostal, občas toto rozhodnutie ľutujem, keď počúvam na aké super školy sa dostali moji spolužiaci a aké super veci zažívajú. Možno je to len moja závisť. Každopádne nemyslím si, že Slovensko je na tom až tak zle, a pokiaľ sa na konci štvrtého ročníka necítite, tak ako ja, na to opustiť domov a ísť do úplne nového prostredia, je to úplne v poriadku. Stále môžete počas štúdia využiť množstvo ponúk zahraničných pobytov, napr. v rámci projektu Erasmus a skúsiť si život v zahraničí na pol roka alebo rok. Ja sa určite chystám.

Spoločnosť a prostredie

V prvom rade musím podotknúť, že budem rozprávať o Bratislave, ktorá ako slovenské “veľkomesto” odráža úplne iné hodnoty ako zvyšok Slovenska. Každopádne ani tu nie je situácia až tak zlá.

Častokrát ma prekvapí, že sú ľudia omnoho viac otvorení, než som si myslel. Veľakrát som nosil dúhové veci na ulici a nikdy to nikomu nevadilo. Aj som bol na zopár stretnutiach z Grindra (pre tých, čo neviete, je to online zoznamka pre gay mužov) a tiež sa nikto nad tým nepozastavil. Áno, keď už spomínam Grindr, je tu omnoho menší výber, ale dá sa nájsť fajn ľudí aj tu.

Čo sa týka iných národností, áno, je to tu viac-menej monokultúrne, ale občas stretnem aj erazmáckych študentov z rôznych krajín.

Ubytovanie

To je bod, o ktorom ja nemám moc čo povedať, keďže bývam v okolí Bratislavy, ale na Slovensku je bežné, že škola poskytuje internát ak bývate ďaleko. Alebo poznám tiež ľudí, ktorí majú skupinovo prenajímaný byt a vyjde ich to celkom lacno, takže aj to sa dá.

Škola

Ja študujem na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, ktorá je známa okrem iného aj tým, aká je otvorená. Pri príležitosti Pride-u zvykne byť na budove vyvesená veľká dúhová vlajka, a počul som, že aj veľa popredných lídrov LGBTI+ hnutí na Slovensku študovalo na tejto fakulte.

Učitelia sú v pohode, aspoň z mojej skúsenosti, a štúdium celkovo mi príde tiež fajn. Dobré je to, že si môžeme zostaviť svoj vlastný rozvrh a je to viac flexibilné. Jednu vec, ktorú som pociťoval, bolo že prvý ročník bol dosť náročný a bolo veľa práce, oproti druhému ročníku, v ktorom som teraz, ale to sa môže líšiť od študijného odboru.

Taktiež level byrokracie je asi na našej škole vyšší ako možno v zahraničí a to je asi to, čo mi vadí najviac.

Študentský život

Naša škola ponúka veľa možností na združovanie sa študentov. Máme niekoľko spolkov, do ktorých sa študenti môžu pridať ako napríklad divadelný spolok, LGBTI spolok, ďalej spolok ktorý tvorí školský časopis a rôzne ďalšie. Viem, že ich existuje ešte mnoho, ale toto sú tie, ktoré poznám.

Taktiež existujú rôzne zoskupenia ľudí, ktorí radi športujú, započul som napríklad o lezení alebo volejbale. Alebo sa dá angažovať aj v študentskej rade a študentskom senáte. Počas pandémie je všetko trošku ťažšie, ale nie nemožné. Niektoré spolky fungujú aj online, napríklad študentský Tandem, kde sa môžete rozprávať so študentmi v cudzom jazyku, podľa toho, aký si chcete precvičovať, fungoval podľa mňa aj online veľmi super. Ja som si tak dosť zlepšil nemčinu. Taktiež ponúka univerzita množstvo zaujímavých a netradičných kurzov a výhodou je že si ich môžete zapísať z hociktorej fakulty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.